Škrlet

  • Vino je puno, kiselkasto, laganog cvjetnog mirisa
  • Riba i morska jela, jela od bijelog mesa, hladne salate s tjesteninom, sve vrste gustih i krem juha
  • Preporučena temperatura za posluživanje je 10-12°C

˝Iskreno vino˝ koje na prvo kušanje nudi svoju prirodnost i originalnost.

Ovnek žuti, ovnek slatki, škrlet tusti, škrtec, maslec ili osukač, autohtona je hrvatska sorta bijelog grožđa. Vrlo rijetka, donedavno gotovo zaboravljena, uzgaja se pretežito u svojoj domovini Moslavini.

Vino odlikuje izuzetno ugodna, specifična i nježna aroma. Okus je svilen, finih alkohola i skladan. Bistre, svjetlo žućkaste boje s nijansama zelene, ovo vino odlikuje nizak sadržaj alkohola i nešto viši sadržaj ukupnih kiselina, što ga čini izuzetno osvježavajućim, pitkim i laganim. Vino je puno, kiselkasto, laganog cvjetnog mirisa.

Veliki je prijatelj hrane i mediteranske kuhinje, tjestenine i laganih rižota. Poseban užitak ga je piti uz sve vrste ribe i morskih jela, jela od bijelog mesa, hladne salate s tjesteninom, sve vrste gustih i krem juha. Najbolje se sljubljuje s jelima od bijele ribe, plodova mora, carpaccio, rižot i sushi.